Máté a kemikáliákkal szemben a giliszták által előállított anyagra esküszik,
a BIOMATE-humuszt azért állítják elő, hogy meggyőzék az embereket,
hogy maguk is elérhetik az egészséges zöldséget, gyümölcsöt.
Jobbra Varga Gábor, a Gaja Környezetvédő Egyesület elnöke.
Miután 2014-ben megkaptam a NÉBIH-engedélyét, gilisztáim segítségével nekiálltunk a gilisztahumusz termelésének azt követően, hogy házunk udvarán teremtettünk erre lehetőséget.
Elképzeléseimben megerősített egy 2014-ben megjelent könyv: " A magyar föld sorsa" (2014, AGROINFORM), szerzői: Andrásfalvi Bertalan, Ángyán József, Márai Géza, Molnár Géza, Tanka Endre professzorok.
Ijesztő információk a könyvből:
- A tömegtermelés nagymértékű minőségvesztéssel jár, ami jelentős egészségügyi problémát okoz.
- Az egészségügyi mutatók szerint az Únió legbetegebb állama vagyunk.
- Az iparszerű gazdálkodás, a rengeteg műtrágya és vegyszer rontott a talaj minőségén, a termékek tápanyag-és vitamin tartalmán.
- 1840-óta 70-80 százalékkal csökkent a termőföld vas-és mésztartalma.
- 1840-óta 1,5 értékkel csökkent a föld pH-tartalma, azaz fokozatosan savasodik.
- Magyarország termőföldjeinek 60%-át érinti a talajsavanyosodás, amelyek legfontosabb okozója a műtrágyázás, szintetikus növényvédő szerek, savas esők, stb. A savanyúság nemcsak terméscsökkenéssel, hanem annak minőségromlásával is hat.
- Míg korábban négyévente volt, ma nincs szervestrágyázás.
- 100 év alatt a burgonya vastartalma 110mg-ról 5mg-ra csökkent.
- A borsó vitamintartalma 46,7 százaléka a 100 évvel ezelőttinek.
- A tej vitamintartalma 5 százaléka a 100 évvel ezelőttinek.
- A káposzta vitamintartalma 5 százaléka a 100 évvel ezelőttinek.
- A sárgarépa vitamintartalma 60 százaléka a 100 évvel ezelőttinek.
- Magyarországon az 1960-as években 130 ezer csontritkulásos megbetegedést regisztráltak, 2000-ben 1,2 millió főt, amelynek fő okozója élelmiszereink nagy Ca-hiánya.
Ezekután talán nem kell megmagyarázni, hogy miért óriási fontosságú talajaink szervesanyagpótlása.